Вершкове масло
Вершкове масло – це один з найпопулярніших і вживаних продуктів, що входять до нашого раціону. Способи виготовлення і користь вершкового масла людству вже відомі досить давно. Історики стверджують, що в Ірландії масло вироблялося вже в V столітті, в VIII норвежці, вирушаючи в плавання, брали з собою барила з коров’ячим маслом, в Італії та Росії в IX столітті воно було вже відомим продуктом. Індія на основі топленого масла готувала і готує до цих пір не тільки їжу, але й ліки, додаючи в розтоплене масло різні трави.
У Росії промислово виробляти олію почали в першій половині XIX століття, кількість маслоробних фабрик в цей час досягало 700. Російські фабрики виготовляли якісне масло з сметани, молока і цілісних вершків, і успішно його експортували.
Хімічний склад вершкового масла.
Наші предки не дарма були впевнені в користі вершкового масла: продукт, і справді, унікальний. Він містить у своєму складі велику кількість вітаміну А, який не міститься ні в одному рослинному маслі.
50 г вершкового масла заповнює 1/3 щоденної норми вітаміну А, необхідного організму для зору, роботи імунної системи. Крім цього, користь вершкового масла полягає у вітамінах D, K, E, РР, а також усіх вітамінах групи В, відмінно засвоюваних організмом. Ці вітаміни потрібні людині для росту кісток, здоров’я зубів, волосся і шкіри, підтримки діяльності нервової системи і репродуктивних органів. Ще в маслі міститься близько 40% мононенасиченої олеїнової кислоти і ще 150 різних жирних кислот, у тому числі 20 незамінних. У складі натурального вершкового масла також містяться білки, вуглеводи, калій, кальцій, залізо, марганець, магній, мідь, фосфор, натрій, цинк.
Калорійність вершкового масла.
У вершковому маслі дуже велика кількість калорій: всього 1 г містить 7,29 Ккал, тому, якщо занадто налягати на цей продукт, це може призвести до набору зайвої ваги.
Користь вершкового масла.
Дуже корисне вершкове масло (зрозуміло, в міру) при хворобах шлунково-кишкового тракту. Масло надає комплексну дію: вітамін А загоює дрібні ранки в шлунку, і, завдяки “мастилі” хворий шлунок одужує швидше. Рекомендована доза – не більше 15 г на день. Олеїнова кислота, що міститься в маслі допомагає знизити ризик ракових захворювань.
Жирні продукти – відмінне джерело енергії, тому вершкове масло корисно жителям країн з суворим кліматом, так як воно дійсно допомагає зігрітися. Жири, що входять до складу клітин організму, зокрема, знаходяться в тканинах головного мозку, активно сприяють оновленню клітин. Потрібно обов’язково включати вершкове масло в дитячий раціон, так як його недостатня кількість в їжі веде до зниження розумової активності та успішності в школі.