Чим відрізняється спред від масла?
Останнім часом люди все частіше читають склад тих чи інших продуктів і намагаються розібратися в тому, який же товар є більш якісним і корисним для здоров’я. Природньо Ваш погляд не оминув такі продукти як вершкове масло, спреди і маргарини.
Отже, давайте розглянемо в подробицях, що ж із себе представляють дані види харчової продукції. Почнемо, мабуть з самого шкідливого для здоров’я людини продукту, а самим шкідливим є, звичайно ж, маргарин!
Адже саме він з часом став, так званим «бюджетним варіантом масла». Маргарин – це суміш жирів, підданих гідрогенізації. У цьому процесі утворюються трансжири (жири з видозміненою молекулярною структурою), ці жири вкрай небезпечні для здоров’я, сприяють виникненню серцево-судинних захворювань, перешкоджають клітинному метаболізму, і порушують обмін речовин в цілому.
Тому вам слід прямо зараз маргарин замінити маслом або спредом і повністю виключити з раціону харчування!
ЩО ТАКЕ СПРЕД?
Що ж можна сказати про такий продукт як спред? На відміну від маргарину, більшість спредів не містять трансізомерів жирних кислот. Спред – це продукт з масовою часткою жиру від 39% до 95%, він є відносно новим товаром на ринку продуктів харчування та користується шаленим попитом в Україні і світі.
ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ СПРЕД ВІД МАСЛА?
Масло – продукт з натуральних вершків, жирністю не менше 50%. Спред – «мікс» з натуральних вершків, різного роду харчових добавок та обов’язкового додавання рослинних масел (соняшникова, кукурудзяна, соєва) і т. д.
Основна відмінність спреду від вершкового масла, це добавка рослинних жирів у різних пропорціях. Також спреди діляться на три види залежно від складу сировини, і ще на кілька видів залежно від жирності. Загалом, якщо порівнювати спред, все з тим же маргарином, то безумовно він не тільки більш прийнятний для вживання, він є менш калорійним за вершкове масло та має схожий смак за меншу ціну. Саме цим можна пояснити таку широку популярність спредів на полицях наших супермаркетів.
ПРО КОРИСТЬ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
І нарешті, перейдемо до самого калорійного продукту з усіх вищезгаданих – до класичного вершкового масла. Не дивлячись на свою підвищену калорійність (близько 700 ккал на 100 г продукту), вершкове масло вважається найкориснішим продуктом з трьох перерахованих. Натуральні тваринні жири в помірних кількостях необхідні для стабільного розвитку організму людини. У порівнянні з трансжирами, що містяться в маргарині, жири з якісного вершкового масла добре засвоюються і швидко розсмоктуються. І все це завдяки відмінній взаємодії з травною системою. Що стосується високого вмісту холестерину, тут з впевненістю можна сказати, що воно має незначний вплив на загальний рівень холестерину в організмі.
ЯК ВІДРІЗНИТИ МАСЛО ВІД МАРГАРИНУ?
Дуже просто! У першу чергу дивіться на етикетку, там має бути написано «масло вершкове», також завжди дивіться склад, в маслі не мають бути присутніми рослинні жири. Ще один фактор – однорідність маси. Якщо опустити кубик масла в склянку гарячої води та він почне розчинятися рівномірно, це означає, що масло справжнє. Якщо ж він розпадається на шматочки, то це не масло.