Виробництво:

(04136) 2-17-96


Андрушівський маслосирзавод, вул. Лисенка, 10
м. Андрушівка, Житомирська обл., 13400

Офіс:

(044) 490-72-01


бул. Лесі Українки, 26, 7 поверх
м. Київ, 01133

Мова:
Укр

Що таке казеїн та в чому його користь?

Що таке казеїн та в чому його користь?

kazeinКазеїн – це головний білок молока всіх ссавців. Присутній в молоці не в вільному вигляді, а в поєднанні з кальцієм, тобто як казеїнат кальцію. У свіжому молоці казеїн знаходиться у формі невеликих частинок, суспендованих у рідині; ця форма казеїну іноді позначається як казеїноген. При скисанні молоко згортається – казеїн випадає в осад у вигляді сирного згустку. В коров’ячому молоці міститься близько 3% казеїну (за об’ємом); на його частку припадає до 80% від загального вмісту білків молока. Казеїн належить до групи білків —  фосфопротеїнів.

Як і всі білки, він утворений з багатьох різних амінокислот, з’єднаних один з одним в  поліпептидний ланцюг, але містить також велику кількість фосфатних груп, які і зв’язують кальцій. Розчинність казеїну в різних розчинах – важливий показник, що визначає його промислове отримання. Казеїн розчинний в розведених розчинах лугів і в сильних кислотах, проте не розчиняється в розведених кислотах, де він випадає в осад. Казеїн отримують різними способами. Один з них полягає в тому, що в молоко додають для випадіння в осад кислоти. Цим казеїн звільняють від кальцію, а потім його осаджують повільним  нагріванням.

Другий спосіб заснований на додаванні сичужного ферменту, що викликає згортання молока. Одержаний при цьому сирний згусток служить для виготовлення сирів. У промисловості для отримання казеїну молоко спочатку сепарують, щоб видалити з нього жир, а потім додають в нього слаболужний розчин. Після цього знову центрифугують для відділення найменших слідів жиру і додають розведений розчин кислоти, щоб добитися максимально повного випадіння казеїну в осад. Утворений сирний згусток промивають водою для видалення кислоти і висушують при низькій температурі, оскільки казеїн чутливий до нагрівання.

Казеїн – важливий харчовий продукт. Гарним джерелом казеїну служать молоко і сир. Використовується казеїн і в деяких добавках до раціону, призначених для збагачення останнього білком. Такі добавки часто пропонуються при різних патологічних випадках, наприклад при важких опіках, лихоманці або затяжних захворюваннях. Казеїн знаходить різноманітне застосування в промисловості. Його використовують як водостійку речовину, що забезпечує адгезію клею на склеюваних поверхнях, як сполучна речовина у виробництві клейових фарб і при приклеюваннi паперу, а також як стабілізатор в різних емульсіях. Обробляючи казеїн формальдегідом, можна отримати пластик, з якого раніше виготовляли гудзики та щітки.

Private Label та як ми працюємо

Вы хочете створити власний бренд масла, сиру чи спреду? АМСЗ буде вашим надійним партнером зі своєю готовою програмою для партнерів.

Прайси та каталог продукції

Якщо ви хочете стати партнером АМСЗ та зробити запит на прорахунок покупки того, чи іншого об’єму товару в рамках тих категорій продукції та брендів